Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

 Εγγυήσεις Βαρουφάκη σε Ντάισελμπλουμ - Σχόλιο του ΚΚΕ


Ένα βήμα πιο κοντά στις αιτιάσεις των δανειστών φαίνεται πως κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τις επαφές του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συμμόρφωση με τις συμφωνίες ζήτησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα δεσμεύτηκε ο Γ. Βαρουφάκης δείχνοντας ότι τα δεινά πάλι θα φορτωθούν στο λαό.

Αυτά τα δύο σημεία θέλησαν να προτάξουν ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Ο σκοπός μου είναι διττός, να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας» δήλωσε εξαρχής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε πως «και τα δυο μέρη θέλουμε να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Θύμισε πως «το Γιούρογκρουπ το 2012 ανέλαβε τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη της Ελλάδας έως ότου ανακτήσει πρόσβαση στην αγορά υπό τον όρο βεβαίως ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους». Υπενθύμισε τις δεσμεύσεις για «τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημείωσε «ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

Για το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης του μνημονίου ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ είπε «πως βρισκόμαστε εντός προγράμματος που πήρε παράταση, θα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για πιθανές λύσεις και εναπόκειται στην Ελλάδα να εκφράσει τη θέση της στο θέμα αυτό».
Σε ερώτηση για μια «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» απάντησε πως μια τέτοια «ήδη υπάρχει και λέγεται Γιούρογκρουπ όπως ξέρετε».

Δηλώσεις Γ. Βαρουφάκη 

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «χωρίς φόβο και πάθος» θα προωθήσει «βαθιές μεταρρυθμίσεις» που θα «αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσφέρει την εγγύηση στους εταίρους για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές».

Διαβεβαίωσε επίσης τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ ότι «το κράτος έχει συνέχεια» αλλά η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί «την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους».

Εμφανίστηκε αρνητικός στην κατάθεση αιτήματος για την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανάφερε πως «θέλουμε να πείσουμε ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται από μια νέα συμφωνία μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων».

Όσο για την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κατέδειξε πως πρόθεση της συγκυβέρνησης είναι να παίξει με τις λέξεις, καθώς υποστήριξε ότι πρέπει να διαχωριστούν οι θεσμικοί εταίροι ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ από μια επιτροπή ελέγχου των συμφωνιών, με την οποία δεν θα συνεργαστεί.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του, για την συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισεμπλουμ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε γιατί αυτό απαιτούσαν οι “μεταρρυθμίσεις”, η “ανταγωνιστικότητα” του κεφαλαίου και οι “ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί”, με “πρωτογενές πλεόνασμα”, που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου