Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

"Αριστερή" κυβέρνηση, "αριστερός" Πρόεδρος, "αριστερή" ΕΕ;


Μια καραμπόλα αλλαγών θέσεων σκέτο «κέντημα» αναμένεται να προκαλέσει η, όπως όλα δείχνουν, εκλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες η υποψηφιότητα έχει «κλειδώσει» και αναμένεται να τεθεί στην κρίση της Βουλής την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στην σχετική ψηφοφορία. Η εκλογή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη και, μάλιστα, από την πρώτη ψηφοφορία καθώς πέραν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η εκλογή Αβραμόπουλου αποτελεί στην ουσία αποτελεί ένα άψογα εκτελεσμένο σχέδιο της πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ενδελεχώς σχεδιασμένο μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια.

Καταρχήν, η επιλογή Αβραμόπουλου εξασφαλίζει την αναγκαία συναίνεση που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τα πολιτικά κόμματα, που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον σκέλος, όμως, του πλάνου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τις αλλαγές που θα επιφέρει η μετακίνηση Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο κομμάτι αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του δείχνουν να έχουν κινηθεί σαν υψηλού επιπέδου σκακιστές, που δρούν προβλέποντας το παιχνίδι τουλάχιστον 10 κινήσεις μπροστά.

Με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, πολλοί ήταν αυτοί που παραξενεύτηκαν με την απουσία δυο εξαιρετικά προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άμεσων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος φυσικά για τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Γιάννη Μηλιό. Όπως όλα δείχνουν αυτό συνέβη γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλα σχέδια για αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης προβάλλει σαν το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της θέσης του Επίτροπου της Ελλάδας στην Κομισιόν του Γιούνκερ, εάν όντως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχωρήσει για να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναλαμβάνει μια εξαιρετική θέση ευθύνης και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά δυνατή φωνή και εκπροσώπηση στην Κομισιόν.

Φυσικά για να αναλάβει την εν λόγω θέση ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και να παραδώσει την θέση του, στον σχετικό επιλαχόντα. Αυτή την στιγμή ήδη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να αποχωρήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος,  που τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρώτος επιλαχων για να καλύψει την συγκεκριμένη θέση είναι ο Στέλιος Κούλογλου.
Σε περίπτωση παραίτησης Παπαδημούλη, δεύτερος στην λίστα των επιλαχόντων είναι ο Νίκος Χουντής, που όμως αποτελεί πλέον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και δεν αναμένεται να διεκδικήσει την θέση του ευρωβουλευτή. Έτσι, λοιπόν, ανοίγει ο δρόμος για τον τρίτο της λίστας, που δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Μηλιό.

Μια καραμπόλα σκέτο «κέντημα» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από το businessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου