Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε μετάβαση σε νέο «πρόγραμμα»


Στόχος η εξεύρεση λύσης μέχρι τη Δευτέρα.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα αλλά και των ξένων ηγετών συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τα βρουν μέχρι τη Δευτέρα και να καταλήξουν σε ένα «νέο πρόγραμμα» για την Ελλάδα. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το Μνημόνιο και η Τρόικα τελείωσε» αποφεύγοντας, όμως, να ξεκαθαρίσει ποιο ακριβώς θα είναι το πλαίσιο του νέου «προγράμματος».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση συζήτησε για ένα πρόγραμμα-«γέφυρα», που θα οδηγήσει σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τους εταίρους, μετά από έξι μήνες. «Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα», ανέφερε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα ψίχουλα για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν πρόκειται να θίξουν ούτε στο ελάχιστο τους κανόνες της ΕΕ.

Όπως είπε, ανέλυσε στους εταίρους του ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. «Τους εξηγήσαμε ότι έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό περί κατάργησης της τρόικας, ισχυρίστηκε ότι «η έννοια της τρόικας δεν υπάρχει πια» και ότι η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Όμως ακριβώς αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί συνιστούν την τρόικα.

Ισοδύναμη βαρβαρότητα.

 Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα αποσυρθούν, θα αντικατασταθούν από άλλα ισοδύναμα. Η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι «αντικοινωνικά», μπορεί πράγματι να είναι αντικοινωνικά, όμως, ένα μέτρο που θα ακυρωθεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μάλιστα, συμπλήρωσε με νόημα ότι πάνω σε αυτήν τη βάση προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών. Επίσης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με το 70% του μνημονίου και επομένως θα πρέπει να δούμε τι αφορά αυτό το 70% και τι αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησαν από τους «θεσμούς» να εργαστούν για να κάνουν μια τεχνική αξιολόγηση και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι τα παζάρια γίνονται στη βάση του υφιστάμενου προγράμματος. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι σε ισχύ και νομίζω πως πρέπει να επεκταθεί ή να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα. Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Υπάρχει το Eurogrοup για αυτό και η τρόικα. Οι αντίστοιχοι θεσμοί περιμένουν», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου