Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Δημιουργική ασάφεια» οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις της κυβέρνησης κατα Βαρουφάκη



Η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει τους δανειστές της, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στις διεργασίες για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΑΝΤ1» ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Συμπλήρωσε ότι οι εταίροι της συγκυβέρνησης «δεν θα τινάξουν στον αέρα» τη συμφωνία, για ένα απειροελάχιστο ποσό. Βέβαια, η συζήτηση για παροχή ρευστότητας προς την κυβέρνηση, ώστε να αποπληρώσει τα δάνεια προς το ΔΝΤ, την ΕΕ και το ΕΚΤ, προϋποθέτει την εφαρμογή των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που περιέχει η συμφωνία.

Ο Γ. Βαρουφάκης προσπάθησε να «κλείσει» τα σενάρια για την υπογραφή τρίτου μνημονίου μετά τη λήξη της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης. Θέλοντας να συσκοτίσει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας, υποστήριξε ότι διαπνέεται από «δημιουργική ασάφεια», την ώρα που οι κατευθύνσεις της «λίστας μεταρρυθμίσεων» είναι πολύ συγκεκριμένες. «Είμαστε πολύ περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης ισχυρίστηκε ότι αυτή την «ασάφεια» και την έλλειψη στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα την ήθελαν και οι εταίροι της συγκυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. «Εκείνοι ζήτησαν να μείνει φλου η συμφωνία», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και τα προεκλογικά ψίχουλα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Παράλληλα, εμφανίστηκε απολογητικός για τα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί σκισίματος του μνημονίου, λέγοντας πως και τότε θεωρούσε ότι οι «απλουστευτικές κορόνες» δεν βοηθάνε. Μάλιστα, έσπευσε να χαρακτηρίσει λάθος εάν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν προεκλογικά στον κόσμο να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι θα αυξηθούν οι χαμηλοί συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύουν για ορισμένα προϊόντα. Θέλοντας να υποβαθμίσει τη σημασία αυτής της αύξησης, υποστήριξε ότι θα αφορά το «συντελεστή ενός αγαθού άνευ σημασίας» και όχι τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, έντυπα ή τα νησιά.

Για το Ασφαλιστικό προανήγγειλε «βαθιές τομές», καταφεύγοντας σε επιχειρήματα που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως ότι αυξάνεται ο αριθμός των μελλοντικών συνταξιούχων. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει ένα Ταμείο που θα χρηματοδοτήσει το Ασφαλιστικό μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως συνήθως ονομάζεται η παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου