Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Παράταση της δανειακής σύμβασης - μνημονίου


Στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να αποφασιστεί αν θα δοθεί τελικά η παράταση της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, υπό τη συνεχή αξιολόγηση των «θεσμών» (τρόικα), συμφώνησαν σήμερα το βράδυ συγκυβέρνηση και εταίροι στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της αυστηρής εποπτείας.

Σκοπός της τετράμηνης παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι διαδικασίες για την απόφαση τετράμηνης παράτασης «της Master Financial Assistance Agreement (σ.σ. δανειακής σύμβασης), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων (σ.σ. μνημόνιο)». 

Η συγκυβέρνηση δεσμεύτηκε στην κατάρτιση λίστας με σειρά διαρθρωτικών μέτρων, που πρέπει να αξιολογηθεί και να κριθεί θετικά από τους «θεσμούς» (δηλαδή ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Αν η αξιολόγηση είναι θετική, όπως είπε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, τότε με τηλεδιάσκεψη θα υπάρξει συμφωνία του Γιούρογκρουπ και από Τρίτη θα ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες - μέλη, για να έχει αποφασιστεί μέχρι τις 28 Φλεβάρη η παράταση. Αν η γνωμοδότηση επί της λίστας είναι αρνητική, τότε εκείνη τη στιγμή «θα δούμε τι θα κάνουμε» είπε ο Ντάισεμπλουμ. Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει ότι «Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια».

Το κοινό ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ, ξεκαθαρίζει ότι «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς», κάτι που αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί κανένα αντιλαϊκό μέτρο που έχει ήδη ληφθεί.

Τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Απρίλη για την κατάρτιση της τελικής λίστας για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Όσον αφορά το πρωτόγεννες πλεόνασμα, η συμφωνία παραπέμπει στα όσα προβλέπει η συμφωνία του Νοέμβρη 2012, αλλά αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για αλλαγές. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015».

Όσον αφορά τις τράπεζες, το Γιούρογκρουπ διασφάλισε την χρηματοδότησή τους, καθώς προβλέπεται ότι «Ενόψει της αξιολόγησης των θεσμών, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο "μαξιλάρι" του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου