Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Δύο ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης: «ΚΕ του ΚΚΕ» και «Κομμ. τάση ΣΥΡΙΖΑ»






ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις συνεδριάσεις στην ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης


Σε ανακοίνωση για τις συνεδριάσεις στην ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Μέχρι στιγμής η έκβαση των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ - Ευρωζώνης αποδεικνύουν ότι ο προεκλογικός και μετεκλογικός καυγάς ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ δεν αφορούσε την ουσία για το λαό, αλλά περισσότερο τους τίτλους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ έδωσε βάρος στη σημειολογία της «εγκατάλειψης του μνημονίου και της τρόικα», στην πραγματικότητα αποδέχεται πλήρως την ουσία των προηγούμενων δεσμεύσεων προς την ευρωζώνη, τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που είναι σε βάρος του λαού.

Η αντιφατικότητα όλων αυτών των διεργασιών δεν πρέπει πλέον να συνεχίζουν να δημιουργούν στο λαό και τη νεολαία την απατηλή εντύπωση ότι μπορεί δήθεν οι μεταρρυθμίσεις αυτές να αποβούν προς όφελος των εργατικών λαϊκών δυνάμεων. Όφελος θα έχει μόνο το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ και οι αντιδραστικοί θεσμοί της.

Ο λαός, το λαϊκό κίνημα ας επαγρυπνούν! 

                                               *****


Κομμουνιστική τάση ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη απάντηση το τρίπτυχο «διαγραφή χρέους - σοσιαλιστικά μέτρα - πανευρωπαϊκό κάλεσμα αγώνα»

 Σε ανακοίνωση για τις συνεδριάσεις στην ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Οι αυταπάτες για τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές κατέρρευσαν για μια ακόμα φορά σήμερα στο «Eurogroup». Το τελεσίγραφο που έστειλαν με μια φωνή οι καπιταλιστές «εταίροι» της Ευρωζώνης προς τη νέα κυβέρνηση και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που την υποστηρίζει, ήταν ξανά προκλητικό: «Έχετε λίγα 24ωρα για να ακυρώσετε το αποτέλεσμα των εκλογών, να σκίσετε τις προγραμματικές δηλώσεις που ψήφισε η νέα Βουλή και να ζητήστε παράταση της άγρια λιτότητας, εφαρμόζοντας το Μνημόνιο, αλλά και όλα τα πρόσθετα μέτρα περικοπών που επιβάλει!».

Το νέο αυτό τελεσίγραφο δείχνει γυμνή την ταξική και πολιτική φύση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, την φύση του ίδιου του καπιταλισμού. Η άγρια λιτότητα δεν είναι ένας «λάθος δρόμος», αλλά ο μοναδικός τρόπος ύπαρξης του καπιταλισμού στην εποχή της βαθιάς κρίσης και χρεοκοπίας του. Με την κοινή στάση τους σήμερα στο «Eurogroup», oι αστικές κυβερνήσεις του Βορά και του Νότου απέδειξαν, όχι απλά ότι δεν μπορούν να ανεχτούν την ανατροπή της άγριας λιτότητας από μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά ότι δεν μπορούν να της επιτρέψουν ούτε μια ανεπαίσθητη χαλάρωση αυτής της πολιτικής, από φόβο για την εξάπλωση του πολιτικού της παραδείγματος που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό και να ριζοσπαστικοποιήσει τους ευρωπαίους εργαζόμενους. Με δεδομένη πλέον αυτή την ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη, απόλυτα αντιδραστική στάση των κυβερνητικών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ουσιαστικά περιθώρια για διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν.

Η κυβέρνηση, εντελώς απαράδεκτα όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα και ανακοινώσεις μας, έκανε απανωτές υποχωρήσεις, δείχνοντας πραγματική διάθεση να διαπραγματευθεί. «Ξέχασε» τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. «Πάγωσε» την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συζητά ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις. Άφησε τις τράπεζες υπό τον έλεγχο των σκανδαλωδώς ευνοημένων μεγαλομετόχων τους. Αποδέχθηκε τη λογική της δέσμευσης πάνω σε συγκεκριμένους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί αποδοχή της λογικής της διαρκούς λιτότητας στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους. Έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. Ακόμα και σήμερα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία που ουσιαστικά θα παρέτεινε το Μνημόνιο, με αντάλλαγμα μια ανοχή σε επείγοντα μέτρα καταπολέμησης της «ανθρωπιστικής κρίσης»…».

Καταλήγοντας:

«Οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να θεμελιώνεται πάνω στο ακόλουθο βασικό τρίπτυχο:

- Διαγραφή του χρέους τώρα! Μόνο έτσι θα αφαιρέσουμε από τους πιστωτές κάθε βάση εκβιασμού και επικυριαρχίας στη χώρα.

- Σοσιαλιστικά μέτρα («Θα πρέπει επειγόντως να κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει από καιρό, να συμπληρώσει δηλαδή το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με αντικαπιταλιστικά και σοσιαλιστικά μέτρα, όπως αυτά που υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα του ΚΚΕ.» από παλαιότερη ανακοίνωση. ) για να σωθεί ο λαός από τη φτώχεια και την ανεργία. Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και του συνόλου των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, με εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Δημοκρατικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.

- Διαρκές κάλεσμα προς τους ευρωπαίους εργαζόμενους για έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου πανευρωπαϊκής πάλης ενάντια στη λιτότητα και τον καπιταλισμό, για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!»

 (Σ.Σ.: Άραγε τι περιμένουν και εξακολουθούν να θεωρούν την ομάδα τους τάση του ΣΥΡΙΖΑ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου