Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Δεν ζητάμε διαγραφή του χρέους αλλά να του αλλάξουμε «design»



Η κυβέρνηση δεν ζητάει πλέον καμία ονομαστική διαγραφή του χρέους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνέχιση της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα αιματοβαμμένα «πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε στους Financial Times ότι η πρόταση για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους», η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», οι οποίοι είναι πολιτικά απαράδεκτοι στη Γερμανία και σε άλλους πιστωτές. Συγκεκριμένα προτείνει «ανταλλαγή των ομολόγων» με νέα δύο ειδών: Ομόλογα συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, για να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, και ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης, που θα πληρώνουν διαρκώς τόκο, για να αντικαταστήσουν αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Θα τους πω, βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί».

Ακόμη, ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1% ως 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου