Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση-παρέμβαση των δημάρχων που στηρίζει το ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς απόρους 2015-2020»



Σε ανακοίνωση-παρέμβασή τους για το πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς απόρους 2015-2020», οι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ, Ικαρίας Στ. Σταμούλος, Καισαριανής Η. Σταμέλος, Πάτρας Κ. Πελετίδης, Πετρούπολης Β. Σίμος και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος, αναφέρουν:
«Αυτή την περίοδο ξεδιπλώνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ένα ακόμη επιχειρησιακό πρόγραμμα με το όνομα "Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς απόρους" διάρκειας 2015-2020 και χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, όπως αυτό έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα ύψους 330,6 εκατ. ευρώ απευθύνεται όπως εξαγγέλλεται σε 62 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αφού σαν πλαίσιο προσδιορισμού των ωφελουμένων νοικοκυριών ορίζεται το ευρύτερο πλαίσιο του λεγόμενου Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος. Όριο που επιβεβαιώνει ότι ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρχεται να συνδράμει στη συντήρηση της ανέχειας για το λαϊκό νοικοκυριό και δεν δίνει λύση και διέξοδο στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Είναι πρόκληση για το λαό και τις ανάγκες του, σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνική είναι στο απόγειό τους, που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει πολλαπλάσιο από τον πληθυσμό του και αναδείχνονται όλες οι δυνατότητες ο εργαζόμενος λαός να έχει δουλειά και δικαιώματα, το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και οι θεσμοί του, σε εθνικό και ερωενωσιακό επίπεδο, να του δείχνουν στον 21ο αιώνα σαν διέξοδο, τη συντήρηση της ένδειας και τη διεύρυνση των συσσιτίων. 

Το πρόγραμμα, όπως δηλώνεται, έχει κατεύθυνση την παροχή υλικής βοήθειας σε τρόφιμα και παιδικά - σχολικά είδη - είδη καθαρισμού - προσωπικής υγιεινής και ρουχισμό και θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη των λεγόμενων τοπικών κοινωνικών εταίρων! Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στην υλοποίησή του και κάτω από την ίδια ομπρέλα Περιφέρειες, Δήμοι, ΝΠΔΔ και κοινωφελείς τους επιχειρήσεις, Εκκλησία, ιδιώτες και καταναλωτικές οργανώσεις, ΜΚΟ και άτυπα κοινωνικά δίκτυα! 

Συνεπικουρεί ως δράση ένα βαθιά επικίνδυνο και αντιδραστικό δρόμο που έχει ανοίξει ήδη με ένταση μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας από κυβέρνηση και ΕΕ. Με εργαλείο και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στο όνομα της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανέχειας που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας, σειρά από οξυμένες λαϊκές ανάγκες και μαζί τα πιο φτωχά και τσακισμένα λαϊκά νοικοκυριά παραδίνονται σε κάθε λογής ιδιωτικά δίκτυα και συμφέροντα, που με τη μορφή των ΜΚΟ και των λεγομένων κοινωνικών συνεταιρισμών, λυμαίνονται δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια, καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα συμπολιτών μας, ποδηγετούν και χειραγωγούν συνειδήσεις και λαβωμένα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, που οι κρατικές και δημοτικές κοινωνικές δομές λιμοκτονούν από πόρους και από το αναγκαίο προσωπικό. 

Και αντί έστω και σήμερα τα όργανα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης να απαιτήσουν από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένα νέο επιτέλους προσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να στηριχτούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές και ο χαρακτήρας τους, επιλέγουν να ανοίξουν ένα βαθιά αποκρουστικό και αποπροσανατολιστικό καυγά! Διαγκωνίζονται για το ποιος θα ηγηθεί (δήμαρχοι - περιφερειάρχες) στη μοιρασιά των κονδυλίων των προγραμμάτων και των ψιχίων της φτώχειας. Γίνονται συνένοχοι στη διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που δημόσιες κοινωνικές δομές και ιδρύματα ασφυκτιούν κάτω από χρόνια υποχρηματοδότηση και σπρώχνονται στην ανταπόδοση και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. 

Κι όμως γνωρίζουν από πρώτο χέρι, κυβέρνηση και αιρετοί, ότι αυτά τα προγράμματα ούτε μπορούν ούτε επιδιώκουν να απαντήσουν στις ζοφερές και με διάρκεια ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων. Γνωρίζουμε και γνωρίζουν, κυβέρνηση και αιρετοί, ότι είναι πιθανό "ένα πιάτο φαΐ" να φτάσει κάποτε σε κάποια από τα χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης με την υλοποίηση και τέτοιων προγραμμάτων. Όμως ξέρουμε από πρώτο χέρι και είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι σήμερα ότι η μεγάλη μερίδα και αυτών των κονδυλίων δεν θα ακουμπήσει τις ανάγκες των τσακισμένων συμπολιτών μας. Θα περάσουν και πάλι στο μεγάλο τους μέρος στα χέρια ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Είναι καιρός πια να απαιτηθεί άλλη πορεία και κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Η νέα κυβέρνηση, που καλείται να τα υλοποιήσει σήμερα, να πάρει τις ευθύνες της. Να σταματήσει η κοροϊδία και η απάτη που στήνεται για άλλη μια φορά στο όνομα των φτωχών και των ανέργων!

Απαιτείται και έχουν υποχρέωση, κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΜΚΟ κ.ά. και να στηριχτούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν σαν κύριο έργο τους τη στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, των ΑΜΕΑ. Έργο που σήμερα έχει αποδυναμωθεί και οδηγούνται σε συρρίκνωση ή και κλείσιμο.

Η στήριξη των δημόσιων - κρατικών κοινωνικών δομών σήμερα είναι πρώτιστη και κύρια ανάγκη. Είναι αυτές που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, τη δυνατότητα της καταγραφής και ανάδειξης των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών, που μπορούν να διασφαλίσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους σήμερα ότι μπορεί να πάρει μικρές ανάσες το λαϊκό νοικοκυριό, να εγγυηθούν στοιχειωδώς ότι και τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να εξυπηρετήσουν με συνέχεια τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου